Dr Gabor Maté: The Myth of Normal.

 Vi lever i ett hälsobesatt samhälle, trots dettta är det något som inte stämmer. 

Så lyder den första raden i Dr Matés senaste bok the Myth of Normal, 
en bok baserad på över 10 000 research studier i body mind medicine.  

Han behöver ingen presentation. Han är så nära “royalty” en kan vara i trauma världens kretsar. Hans böcker är best sellers och mest känd är han för boken “When the Body Sais No”.

 Denna numera pensionerade lilla man med sina knappa 160 cm och snart 80 år gamla tog samtliga terapeuter och läkare med storm en solig vårdag i London för 2 veckor sedan. 
Lika skarp som ödmjuk såg han igenom deltagarnas försvarsmurar och gick rakt till kärnan av beteende som people pleasing, addictions, autoimmuna sjukdomar och ångest.

 Hans egna story som nyfödd i ett invaderat Ungern under WW2 samt hans unika arbetserfarenhet som både familjeläkare och addiction specialist i down town Vancouvers mest drogtäta område ger honom fler street credits än någon annan. 

 ATT FORSKA PÅ DJUR I DET VILDA OCH I INHÄNGNAD 

GER TVÅ OLIKA SVAR & SANNINGAR. 

VI MÄNNSKOT LEVER IDAG I INHÄGNAD.

Det är helt klart något magisk med att vara med 450 likasinnade kollegor 

med denna magiska man på scen. Min gula överstrykningspenna fångade dessa påståenden och valda sanningar. 

2012 Pediatric research visar hur vi “adapat” och anpassar oss som barn kommer senare i livet skapa vår sjukdoms bild, tex vårt driv att prestera och vara duktiga kan leda till överarbete och utmattning eller om vi tenderar att “people please” och tar hand om andra mer än oss själva kan detta leda till att vi glömmer våra egna behov osv. 

Såklart nämndes the ACE study och hur stressen i hemmet är svår att både mäta och uppskatta men avgörande för allas välmående. Att mäta kortisol i urinen på barnen ger en indikation på stressen i familjen, indikera Dr Maté.

Forskning de senaste 40 åren påvisar sambandet mellan kropp och sinne - psyconeuroimmunology - hur tankarna påverkar vårt immunförsvar och nervsystem - trots det har vi en sjukvårds modell som idag inte tror att huvudet och kroppen sitter ihop! 

Studier visar att nertryckt ilska sänker våra NK celler i immunförsvaret.

THERE IS NO PAIN FREE OPTION.

IT S THE PAIN OF ATTACHMENT OR THE PAIN OF AUTHENTICITY.

Rekommendera varmt samtliga av hans böcker.

Dokumentären The Wisdom of Trauma nedan.

Previous
Previous

Check out my appearance on The Wilderness Stories podcast!

Next
Next

Energy Medicine Session